Què són la Narrativa Transmèdia i l’Storytelling?
Recentment sentim parlar de narrativa transmèdia i storytelling dins de l’àmbit de la comunicació i el Marketing. Els revisem a fons en aquest article.
En què consisteix la narrativa transmèdia?
Alguna vegada heu seguit una història a través de diferents plataformes? Començar llegint un article a un blog i seguir l’evolució de la història amb un vídeo per acabar aportant una idea per a finalitzar-la? A aquesta manera de comunicar, involucrar a l’audiència i fer-la participar se l’anomena narrativa transmèdia.
Tenim un relat que es desenvolupa a través de mitjans tan diferents com les xarxes socials, la televisió, llibres, pel·lícules, jocs… Cadascuna de les plataformes aporta una part de la història i la complementa. L’usuari passa a tenir un paper del tot actiu en el procés i la seva interacció és bàsica pel desenvolupament de la història. De fet, obté més protagonisme, ja que té una funció més rellevant i no és tan sols un espectador.
I és aquí on entra l’ingredient màgic: l’engagement. L’usuari s’integra i passa a formar part del relat, n’obté una experiència del tot diferent, més significativa. Cal recordar que estem parlant d’una estratègia de Marketing i la finalitat principal de la narrativa transmèdia és que l’usuari s’involucri i estableixi una relació de lleialtat amb la marca i s’identifiqui amb ella.
Pel que fa al contingut en si, cal crear un bon relat i així captar el màxim d’interès de l’audiència. Jeff Gómez, expert en la matèria i CEO de Starlight Runner, detalla les característiques indispensables d’aquesta narrativa:
- la creació del contingut es durà a terme per un o varis creadors
- el projecte ha de ser transmèdia des de l’inici, des de la creació de la història fins a la finalització de la mateixa s’ha de mantenir la coherència i per tant, seguir la mateixa narrativa
- en quant a plataformes, es recomana que se’n facin servir almenys 3
- cada mitjà a través del qual es difon el relat ha d’oferir contingut únic i específic, és a dir, no podem duplicar un contingut i oferir-lo per diferents plataformes. Com que cadascuna té les seves pròpies característiques, cal definir bé quina línia argumental s’explicarà a través de cadascuna.
- a diferència del contingut, la visió general sí que cal que sigui única per a tots els mitjans
- evitar que hi hagi errors o incoherències en el relat narratiu
- aconseguir la integració de l’audiència com a actor clau del procés, crear elements que estimulin la seva participació i deixar-los l’espai per a les seves aportacions
Casos d’èxit de narrativa transmèdia
Star Wars
Aquesta saga ha aprofitat altres plataformes a part de les pel·lícules per al seu univers tan particular. S’han creat objectes de merchandasing, electrònica, llibres, pel·lícules paral·leles (com LEGO Star Wars)…
Ikea
És una de les marques que habitualment comunica a través de diferents plataformes. La seva campanya “La otra Navidad”, que va seguir amb la segona peça “La otra carta”. Es va llençar per televisió i a part per xarxes socials buscant un impacte emocional en l’audiència.
A què es refereix el concepte storytelling?
Qualsevol persona que narri una història desitja que el públic se n’enamori i hi posa tot l’esforç i èmfasi. L’storytelling es refereix a aquest art a l’hora de transmetre i d’explicar històries que fa que l’espectador hi connecti emocionalment.
Un argument molt potent del marketing consisteix precisament a dir que les persones oblidem paraules i fets, però a nivell emocional sempre recordem. Fer que la persona que rep el relat senti unes determinades emocions facilita que el missatge li arribi de la manera que la marca vol.
Quan es parteix de la idea i es comença a crear el discurs, cal tenir un punt de vista i enfocament pensat per a donar-li contingut a la història al voltant de la idea inicial o línia argumental, i fer-ho de manera coherent. El qual contribueix a què el missatge es transmeti i s’entengui.
Hi ha alguns tipus de relats que acostumen a ser una aposta segura per a tenir èxit entre l’audiència:
- històries de motivació: donar el protagonisme a una persona lluitadora que ha superat una situació difícil i que comparteix la seva experiència acostuma a aconseguir que el públic hi connecti
- incorporar l’humor en el relat, fer riure i que l’usuari passi una bona estona li dóna motius per a identificar-se amb la marca
- els valors de l’empresa, del negoci de la marca es poden transmetre a través de les històries exitoses
- donar importància a les persones, que el públic senti que se’l té en compte i que té poder en la relació amb la marca
Alguns exemples d’storytelling que han triomfat
Coca-Cola
Una de les marques que opta per l’storytelling crear un vincle emocional amb el seu públic i realment ho aconsegueix sempre és Coca-Cola. En aquesta campanya parla de la veritable amistat entre joves amb el rerefons de la lluita contra el bullying
Estrella Damm
Aquesta cervesera ha creat un estil i un tipus d’anunci que marca l’inici de l’estiu i l’audiència ho associa de seguida.
Magnifik t’ajuda a arribar al teu públic
Som especialistes en Màrqueting Digital, creem una estratègia pel teu màrqueting online a partir de continguts, dels perfils a les xarxes socials, etc. I tot amb una sòlida base que definim conjuntament: l’storytelling de rerefons. Si necessites que t’ajudem, no dubtis en contactar-nos.