WordPress o Joomla? Opcions pel teu disseny web.
Joomla i WordPress són dos dels sistemes de gestió de continguts més populars i utilitzats actualment per al disseny web. Ambdues plataformes ofereixen una àmplia varietat de funcionalitats i característiques que permeten als usuaris crear i administrar fàcilment un lloc web. No obstant això, hi ha algunes diferències clau entre les dues plataformes que és important tenir en compte en triar quina utilitzar.
Les dues eines més populars per dissenyar una web (i gestionar-la després): WordPress i Joomla
Tant WordPress com Joomla són sistemes de gestió de continguts (CMS, per les sigles en anglès) de codi obert i gratuït que s’utilitzen principalment per a la creació i gestió de llocs web . WordPress va ser desenvolupat originalment com una plataforma per a la creació de blocs, però ha evolucionat al llarg dels anys i ara es pot utilitzar per crear i gestionar tot tipus de llocs web, des de blocs personals fins a llocs corporatius i botigues en línia.
No obstant això Joomla ja es va crear originalment per crear llocs que poguessin manejar un important nombre de continguts, gestionar permisos perquè els usuaris puguin accedir a una part o la totalitat dels mateixos, multiidioma i moltes altres característica.
Una cosa sembla estar clara, per crear una botiga en línia segurament Joomla no és la millor opció davant de WordPress però si aquesta opció no s’inclou als teus plans, qualsevol de les dues eines et pot servir perfectament.
La usabilitat i personalització
En termes d’usabilitat, WordPress és conegut per ser molt fàcil d’usar i ofereix una interfície d’usuari intuïtiva. Això ho fa ideal per a aquells que no tenen coneixements tècnics avançats i desitgen començar a crear el seu lloc web de manera ràpida i senzilla però no ens enganyem, realitzar un disseny web professional difícilment ho aconseguirem sense experiència i caldrà dedicar-hi un bon grapat d’hores mentre resols inconvenients.
Daltra banda, Joomla pot ser una mica més complicat dusar i pot requerir un temps daprenentatge una mica més llarg per dominar totes les seves funcionalitats, ja que dentrada ofereix moltes més opcions que WordPress.
Pel que fa a la personalització, ambdues plataformes ofereixen una àmplia varietat de plantilles i temes que es poden utilitzar per donar al teu lloc web un aspecte únic i personalitzat. No obstant això, Joomla té un avantatge en aquest sentit, ja que ofereix un major nivell de control sobre el disseny i lestructura del lloc. Això ho fa ideal per a aquells que volen un major grau de control sobre laspecte i la funcionalitat del seu lloc web.
Seguretat i rendiment
Respecte a la seguretat, ambdues plataformes són força segures i compten amb una àmplia comunitat de desenvolupadors que treballen constantment en millorar la seguretat dels sistemes. No obstant això, WordPress ha patit alguns problemes de seguretat en el passat, de manera que és important mantenir-se al dia amb les actualitzacions i utilitzar complements de seguretat adequats per protegir el vostre lloc. És el preu a pagar per ser tan popular, els hackers ho saben i van a buscar-lo sense pietat.
Joomla no és que estigui exempt en aquest aspecte però ni de lluny pateix els atacs que es veuen a WordPress, això redunda en un manteniment més senzill i econòmic.
En termes de rendiment, totes dues plataformes són ràpides i ofereixen un bon rendiment. No obstant això, WordPress pot tenir un lleuger rendiment superior degut a la seva simplicitat i al fet que utilitza una base de dades més lleugera, això sempre que no ho inflem a plugins (cosa habitual) ja que llavors el rendiment de la nostra web caurà a picat afectant negativament el nostre posicionament (SEO) i l’experiència dels usuaris a la nostra web.
Amb Joomla segurament necessitarem molts menys plugins de manera que el rendiment s’iguala o fins i tot se supera segons el projecte. Això per sort també redundarà novament en un manteniment més econòmic i en menys problemes de compatibilitats entre plugins.
Resumint…
Ambdues plataformes són excel·lents opcions per crear i administrar un lloc web. Si estàs buscant una plataforma fàcil dusar i personalitzar de manera senzilla, llavors WordPress podria ser la millor opció per a tu. Si, per contra, busques una plataforma més completa i amb més grau de control sobre les opcions i les funcionalitats del teu lloc, llavors Joomla podria ser la millor opció, sempre que no tinguis plans de muntar una botiga en línia.
A nosaltres ens encanten les dues plataformes i segons el projecte recomanem una o altra per aprofitar millor les característiques que hem esmentat.
Si encara tens dubtes sobre quin utilitzar per al teu projecte professional, escriu i t’informarem sense compromís.
Foto de Vladislav Babienko a Unsplash