Què és el disseny? – Part 1: La Forma, el color, la línia i l’escala
Dissenyar: De l’italià “disegnare”, i el llatí “designés”; de signare significa senyal o signe. Aquesta és la definició de signe com la unitat mínima de comunicació del nostre llenguatge.
Sempre en dissenyar, s’ha de tenir en compte el significat dels signes utilitzats. Dos dels aspectes més importants són: La Funció i la Forma.
La funció és l’objectiu o utilitat d’un objecte. En aquest cas la seva funció és la de fer arribar un missatge a una sèrie d’usuaris. Mentre que la forma, és l’aspecte visual d’aquest objecte.
Alguna vegada vas trobar un disseny que a simple vista et semblava senzill i vas pensar: això podria fer-ho jo mateix?, però quan ho intentes fer, no ho aconsegueixes?
Resulta que els dissenyadors tenim alguns asos sota la màniga per a aconseguir que els treballs tinguin un aspecte totalment professional.
Per a ajudar-te, hem reunit un llistat de 8 elements fonamentals que depenen de la seva combinació per obtenir un bon disseny.
8 Elements bàsics:
- Forma
- Color
- Línea
- Escala
- Alineació
- Contrast
- Repetició
- Proximitat
1. Forma
Tot allò que veiem, té una forma i ocupa un lloc en l’espai. És l’aparença externa de les coses. Les formes poden ser bidimensionals (alt i ample) o tridimensionals (alt, ample i fons). A les formes bidimensionals les nombrem formes planes.
Podem dir que hi ha 3 formes planes bàsiques: el quadrat, el triangle, el cercle.
Prenent com a referència aquestes tres formes bàsiques, es poden fer innombrables combinacions que permeten representar, compondre i interpretar gairebé totes de les formes que existeixen. A cadascuna d’elles li donem diferents significats visuals:
El Cercle
És una de les formes geomètriques més flexibles i utilitzades. Evoca la perfecció, l’infinit perquè mai acaba. També és sinònim de protecció, moviment i adaptabilitat. En alguns àmbits també és utilitzat per a transmetre vida social i creativitat.
El Quadrat
El quadrat s’utilitza per a transmetre fortalesa, solidesa, seguretat i ordre. És per això que veiem que molts bancs enquadren els seus logotips. També sol utilitzar-se per a buscar demostrar estabilitat, honestedat, realisme i confiança.
El Triangle
Les figures triangulars evoquen creixement, enfocament, suport, inspiració, vitalitat, igualtat, justícia, ciència i poder. És una de les figures geomètriques més utilitzades perquè en girar-los poden transmetre canvi de direcció, avanç, reculada i en alguns casos fins a caiguda.
Escola de la Bauhaus
Creada per Walter Gropius a Weimar l’any 1919, s’impartien diverses especialitats relacionades amb el món de l’art a més d’ensenyar els fonaments clau del disseny: teoria del color, estructura, composició, proporció, etc.
Les seves bases es centraven en l’aplicació d’un disseny funcional, utilitzant les formes geomètriques, quadrat, cercle i triangle, d’una manera molt simple. El seu principi era:
“La forma segueix a la funció”
Baix aquesta regla, es poden crear objectes i formes funcionals i boniques en simplicitat i aprofitament de recursos.
2. Color
Isaac Newton és mundialment reconegut per haver creat el primer cercle cromàtic en 1706. Segons compte la història, Newton va prendre l’espectre de colors que es produeix quan la llum travessa un prisma (vermell, taronja, groc, verd, blau, indi i violeta) i els va ordenar en un cercle segmentat. En girar ràpidament el cercle en un disc rotatiu, els colors es van barrejar i es van convertir en blanc a la vista de l’ull humà.
El cercle cromàtic modern es compon de tres colors primaris (vermell, groc i blau), que teòricament es poden barrejar en diferents proporcions per a produir colors secundaris i intermedis.
Quan hagis de seleccionar tons per a un projecte, considera els colors que apareixen totalment enfrontats o contigus en el cercle cromàtic, ja que aquests solen crear les combinacions més agradables.
Una eina gratuita que us pot facilitar alhora d’elaborar esquemes de color:
https://color.adobe.com/es/create/color-wheel
3. Línia
Les línies no sols són separadors, si no que utilitzant-les de forma adequada poden suggerir moviment i emocions, la qual cosa permet unificar una composició i aconseguir una aparença professional. Les línies. Abans de començar, si defineixes una línia de moviment en la teva composició pot ajudar-te a crear un disseny que realment reflecteixi l’ànim desitjat.
Rikard Rodin, diseñador gráfico i blogger explica que les línies poden formar l’arquitectura subjacent d’un projecte, i diu: «Pots utilitzar les línies d’ànim en pràcticament tots els elements del teu disseny», abaix un exemple de les línies d’ànim:
4. L’Escala
Utilitzar elements de diferents escales, ens ajudarà a centrar l’atenció en un punt específic i crear ordre i equilibri entre tots i cadascun dels elements d’una composició.
L’escala dels diferents elements d’un disseny exerceix un gran impacte en la forma en què el públic veu i troba sentit a una composició. En jugar amb la grandària relativa dels diferents components d’un disseny, es pot definir un punt de focus, ressaltar àrees importants i, en última instància, guiar la mirada dels espectadors en el recorregut de l’obra.
L’escala no és exactament el mateix que el tamany. El tamany fa referència a una mesura absoluta mentre que l’escala al·ludeix a la relació directa entre els elements d’un disseny.
Es pot utilitzar l’escala per a crear una jerarquia visual per a un disseny. Quan en una composició es mostra un element en una escala relativament més gran que els altres, la nostra mirada es dirigeix naturalment cap a allà.
Estàs preparada/t per a aplicar aquests tips?
En el pròxim capítol veurem els quatre últims elements bàsics del bon dissenyador, l’ alineació, contrast, repetició i proximitat.